Violetele de Parma

Violetele de Parma sunt originare din Zona tropicala a Africii, mai precis din zona Tanzaniei si a Kenyei. De aici isi trage si denumirea populara, ‘Violete Africane’.

Violetele de Parma sunt niste plante pitice, cu frunzele de culoare verde-inchis, groase si catifelate, si care produc ciorchini de flori colorate chiar deasupra frunzelor. Florile se regasesc intr-o varietate de culori, precum alb, fuchsia, roz, insa preponderenta este culoare violet.


Ingrijirea

Un aspect important este temperatura mediului ambiant. Deoarece provine dintr-o zona tropicala, este necesara pastrarea unei temperaturi constante de 20°C in timpul zilei si 15°C pe timpul noptii. La temperaturi mai mici, planta risca sa devina pipernicita si sa se recupereze foarte greu.

Violetele nu au nevoie de lumina directa a soarelui, deoarece acesta poate cauza arsuri. Au nevoie de lumina buna si calda.

Cel mau usor mod de a distruge violetele de Parma este sa le dati prea multa apa. Violetele se vor uda numai atunci cand solul este uscat, si se adauga atata apa cat sa fie absorbita de sol. Restul, se va adauga in farfurioara de scurgere.

Inmultirea

Violetele se inmultesc atat pe cale vegetativa prin despartirea tufelor si butasi de frunze cat si prin seminte.

a. Inmultirea prin despartire se face atunci cand frunzele s-au indesit foarte mult. Se scot plantele din ghivece si se despart de rozetele de frunze, plantandu-se fiecare rozeta in alt ghiveci cu marimea de 5-7 cm in diametru. Are avantajul unei infloriri mai rapide cu cca. doua luni.
b. Inmultirea prin butasi de frunze se face taind frunzele cu petiol de 1-2 cm si se pun la inradacinat in substrat incalzit (21-22°C) format din turba ti perlit sau turba si nisip in proportie de 1:1. Inradacinarea se produce in circa 21 zile.
c. Inmultirea prin seminte se practica mai rar, semanand in ladite in substrat format din pamant de frunze si nisip sau perlit in amestec de 1:1.Laditele se acopera cu sticla sau folie subtire si se tin la 20-24.Germinatia are loc in 18-21 zile. Cand plantele sunt suficient dezvoltate se repica in ghivece mici cu diametrul de 4-5 cm sau in ladite la 2×3 cm.

Butasii inradacinti, rozetele rezultate din despartire si plantele obtinute din seminte se planteaza in ghivece cu diametrul de 5-7 cm in amestec format din: o parte turba, o parte pamant de frunze, o parte mranita si o parte perlit, nisip, asigurandu-se un pH de 5,8-6,5.

Daunatori

Violetele se pot infesta relativ usor cu acarieni, care cateodata pot deveni o pacoste. Iata cum se pot indeparta:

  • Pasul 1: Verificati periodic si observati daca exista semne evidente ale prezentei daunatorilor. De regula acarienii transforma frunzele in culoarea galbena, le rasucesc si le desfigureaza, deoarece sug sucul acestora. De regula, se pot identifica usor pe partea inferioara a frunzelor.
  • Pasul 2: tratati invelisul exterior cu un insecticid pe baza de sapun. De cele mai multe ori, invazia acarienilor poate fi controlata cu acest tip de insecticid. Se pulverizeaza pe partea inferioara a frunzelor.
  • Pasul 3: Pastrati planta umeda, dar nu uda. Adaugati apa doar atunci cand solul este uscat; prea multa apa duce la  putrezirea radacinii. Totodata, majoritatea acarienilor sunt rezistenti in mediu umed.
  • Pasul 4: Daca sunt infectate puternic cu acarieni, atunci acestia devin dificil de controlat. Este necesar ca acestia sa nu ajunga si la celelalte plante care nu sunt infestate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *