Plantarea pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi presupune o multime de factori de care trebuie sa tineti cont:

  • Clima zonei unde se planeaza copacii: sunt unele plante care nu fac fata unui anumit tip de clima. Trebuie luate in calcul soarele, umiditatea, temperaturile de crestere.
  • Tipul  de gradina unde se planteaza arbustul: daca gradina este lunga si ingusta, nu se poate planta un pom care are coroana foarte ramificata. Este necesar sa aveti in vedere nevoile de ingrijire ale acestuia.
  • Tipul de pom: in functie de tipul de fruct rezultat, acesta este posibil sa aibe nevoie de polenizare incrucisata, pentru a putea avea o recolta bogata. Sunt pomi fructiferi ale caror flori se polenizeaza de la polenul florilor apartinand aceluiasi arbust, dar nu se intampla acest lucru de fiecare data. Din aceasta categorie, fac parte piersicii, nectarinii, visinii, prunii. Dar alti pomi fructiferi, necesita polenizarea de la un alt tip de pom: ciresii, perii, nucii, caisii. De aceea, esteindicat sa va ganditi foarte bine, si sa plantati cel putin 2 soiuri de pomi fructiferi care infloresc in aceeasi perioada. Iata o scurta prezentare a perioadei de recoltare a pomilor fructiferi:

Inceputul verii: casii, ciersii, visinii;

Mjlocul verii: merele timpurii(de vara), piersici;

Sfarsitul verii: perii, prunii;

Toamna: merii tarzii, gutui, nuci.

De obicei, pomii fructiferi se planeaza toamna, dupa 15 octombrie, dar inainte de venirea primului inghet. Aceasta metoda este cel mai des folosita de specialisti, pentru ca sansele ca pomul sa se prinda, sunt mult mai mari, deoarece solul prezinta in aceasta perioada umiditate suficienta, astfel incat sa nu necesite udare suplimentara, iar in perioada de iarna, radacinile au sufficient timp sa se prinda de sol, si sa se ramifice.

Solul reprezinta un alt factor foarte important: este indicat sa fie procurat din timp, din pepiniere cunoscute; astfel aveti certitudinea ca este testat si controlat oficial.

Inainte de plantare, este bine sa stabiliti distanta dintre pomi. Este indicat sa nu fie plantati la o distanta mai mica de 3,5 – 4 m, asfel aveti certitudinea ca exista suficient spatiu pentru dezvoltare si suficienta lumina pentru a ii conferi fructului posibilitatea propice de a se coace.

In momentul sadirii, trebuie sapata o groapa de aproximativ 30 – 40 cm adancime, cu cel putin 40 – 50 de zile inainte de saparea propriu-zisa. Astfel, portiunea de sol care ramane descoperita are posibilitatea sa se aereze si sa se dezvolte mcro-flora din sol.

Tot in momentul sadirii, este bine ca radacina pomului sa nu fie tinuta foarte mult timp in aer, pentru ca se poate deshidrata.

Pomii ideali pentru plantare sunt pomii in varsta de 1 – 2 ani, si cu o inaltime peste 1m. Radacinile principale trebuie sa fie sanatoase si sa aibe o lungime de peste 30 cm. Atat tulpina cat si radacina, nu trebuie sa fie deshidratate, altfel procentul de prindere scade simtitor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *