Ghidul tipurilor de ceai (partea 4)

La fel ca si la struguri sau vinuri si gustul ceaiului este influentat de locul si modul in care sunt crescute frunzele din care acesta este facut. Ghidul de fata isi propune sa prezinte pe scurt principalele arome, tari de origine si note de interes ale celor mai cunoscute tipuri de ceaiuri.

Aceasta a patra parte este dedicata ceaiurilor aromate.

Pe langa multele tipuri de ceai care variaza in gust, exista si o larga gama de ceaiuri aromate, din diverse plante. In general, ceiurile din plante sunt aromate natural, cu fructe, sau flori insa pot fi aromate si artificial, cu diverse extrase precum ciocolata, menta, sau coniacul. O alta particularitate a ceaiurilor din plante este data de faptul ca, in general, acestea nu contin cofeina (spre deosebire de restul ceaiurilor), desi, in diverse combinatii, unele pot fi stimulative in timp ce altele pot fi sedative. De regula, ceaiurile din plante sunt baute datorita proprietatilor medicinale, sau pentru efectele lor. Cele mai multe ceaiuri de plante se beau simple, fara a mai fi amestecate cu lamaie, zahar sau lapte.

Ceaiul de iasomie
Este un ceai clasic chinezesc. Ceaiul de iasomie este un ceai verde, parfumat cu adaos de de flori de iasomie reale.

Ceaiul de crizanteme
Un alt ceai clasic chinezesc, ceaiul de crizanteme este un ceai negru, parfumat cu flori de crizanteme.

Ceaiul de orhidee
Este un ceai obtinut din amestecarea de ceeai Oolong semifermentat cu flori de orhidee, rezultatul fiind un ceai usor, delicat si cu miros placut, considerat a fi ceaiul cunoscatorilor.

Ceaiul de Lychee
Si acesta este un ceai traditional chinezesc, obtiut dintr-un amestec de frunze de ceai cu coji de fructe Lychee.

Ceaiurile de fructe
Amestecurile moderne de ceaiuri de fructe sunt obtinute in general prin utilizarea unor fructe variate: caise, coacaze negre, mere, cirese salbatice, fructul pasiunii, portocale, lamai, mango, etc. Producatorii de astfel de ceaiuri amesteca cu atentie propriile mixturi de ceaiuri chinezesti sau indiene cu fructele dorite. Un alt ceai des folosit in combinatie cu fructe pentru o varietate cat mai mare de arome este ceaiul Ceylon.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *