Teiul de camera

Teiul de camera este o planta ornamentala, originara din Africa. Denumirea sa stiintifica fiind ‘Sparrmannia Africana’.

Teiul de camera este un arbust mediu, care are insa o crestere ampla, are ramuri drepte si viguroase, frunze mari, asemanatoare cu frunza de tei obisnuit, de aici tragandu-si si denumirea populara.

Teiul de camera nu necesita ingrijiri deosebite, este o planta nepretentioasa. Singurul incovenient este acela ca are nevoie de un ghiveci incapator, deoarece radacinile sale se dezvolta foarte mult.

Teiul este iubitor de lumina, dar nu de soare puternic, deoarece se poate usca. Pentru a inflori, are nevoie de cel putin cateva ore de soare sau lumina foarte puternica pe zi.
Se cultiva bine intr-un substrat pe baza de pamant de gradina, imbogatit cu mranita de frunze si nisip pentru asigurarea drenajului.

Aplicarea unui ingrasamant echilibrat, pentru plante cu flori, din martie pana in octombrie, va avea efecte vizibile atat in obtinerea unui frunzis bogat si sanatos, cat si a unei infloriri frumoase.

Infloreste primavara, florile fiind pufoase, albe, cu 4 petale, aband la mijloc cateva stamine aurii.

Inmultirea se realizeaza usor prin butasirea ramurilor. Operatiunea se va face primavara, in perioada martie-mai, folosindu-se lastari tineri, de varf, cu 2 noduri, inradacinati in substrat de turba umeda, la semiumbra.

Pe timpul perioadelor calduroase, se va feri de canicula, intrucat aceasta creste riscul atacului cu paianjeni rosii. Pentru asigurarea unei umiditati atmosferice ridicate, ideala este folosirea unui umidificator electric, dar in lipsa acestuia se poate apela la ajutorul unei tavi largi cu pietricele, in care se pune apa. Are nevoie de taieri de corectare a coroanei, prin care se va dirija forma si portul plantei si se va controla dimensiunea la care se doreste sa ajunga. Taierile se vor face vara, dupa epuizarea infloririi, reducandu-se ramurile pana la jumatate.

Un comentariu

  1. Buna! Teiului meu i se ingalbenesc frunzele, incepand cu marginile, care mai apoi se maronesc. va rog, daca cineva stie de ce si cum sa ,,repar” suferinta asta a plantutei pe care o indragesc muklt de tot,sa imi dea un sfat. Multumesc si va doresc ,,flori frumoase” Maria

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *