Refacerea gazonului deteriorat

Ati instalat un gazon acum ceva timp, v-ati bucrat de el o buna perioada, insa dupa un anumit timp, anumite portiuni mai mici sau mai mari, se pot deteriora.
Inainte de a incepe refacerea gazonului, este bine sa estimati gravitatea problemei.
Constatarea deteriorarii gazonului

Pentru a constata daca gazonul este deteriorat sau nu, exista o serie de ‘semne’, care pot fi foarte usor verificate:
–    Gazonul este prezentat pe o suprafata inegala;
–    Gazonul este napadit de buruieni;
–    Exista zone cu gazon rar;
–    Iarba aspra predomina, iar cea fina se observa gu greutate;

Inlocuirea gazonului

Decizia de inlocuire trebuie luata in functie de cat ed repede va doriti sa vedeti reparata zona (portiunea) respective. Se recomanda cu precadere inceputul primaverii pentru a efectua aceasta operatiune.
Refacerea gazonului presupune o serie de operatiuni, care trebuie urmate:

  • Eliminati portiunile de gazon deteriorate: decupati cu qajutorul unei scanduri, un dreptunghi din gazonul deteriorat, astfel incat toata portiunea deteriorate sa fie indepartata. Conturul decupajului va fi drept, iar bucata va avea o adancime de taiere (grosime) de cel putin 5 cm, pentru a se indeparta toate radacinile ierbii. Bucata rezultata se va desprinde usor.
  • Golul format se umple cu pamant (de preferat de acelasi tip – il puteti aduce dintr-un colt sau dintr-un capat al gradinii). Pamantul trebuie sa fie afanat si drenat.
  • Se seamana, apoi se uda, pentru a ajuta incoltirea semintelor cat mai rapida.

Masuri de prevenire

Pentru a preveni deteriorarea gazonului, este bine sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Nu cositi iarba haotic; se intampla frecvent ca multi proprietary de gradina sa lase iarba sa creascas prea mult, apoi sa o taie foarte scurt. Acest lucru are ca rezultat oprirea cresterii gazonului. Se recomanda, daca nu dispuneti de o masina de taiat profesionala, sa cositi iarba treptat.
  • Nu aplicati ingrasaminte dupa urche; cantitatea de ingrasamant care trebuie aplicata este specificata pe ambalajul acestuia. Nu aplicati mai mult ingrasamant decat necesarul indicat, pentru ca gazonul se poate usca.
  • In sezonul secetos, cand iarba se usuca, aceasta poate compacta solul. Se poate preveni prin aerarea si afanarea acestuia.

{ 0 comentarii… Fi primul care isi spune parerea }

Spune-ti parerea

Articol anterior:

Urmatorul articol: