Iedera

Iedera, denumita stiintific Hedera helix, este o specie care provine din Irlanda de Nord si zona Scandinava.

Iedera poate supravietui la temperaturi foarte joase, de pana la  -7° C, si continua se se adapteze la conditiile climatice.

Este considerata a fi o planta invaziva, si distructiva in multe zone. De exemplu, in unele parti ale Australiei, sau ale Statelor Unite, vanzarea sau inmultirea ei, este strict interzisa.

Descriere

Iedera este o planta vesnic verde, cataratoare, care poate ajunge in crestere chiar si la 30 metri inaltime, daca suprafata ii permite acest lucru (copaci, peretii casei). Deasemenea, se poate indinde si pe pamant, daca suprefetele vertical nu sunt disponibile. Planta se indinde si se catara prin intermediul tulpinilor aeriene, care se agata de substrat. Frunzele sunt suple, avand 50-100 milimetri lungine, iar petiolul 15-20 milimetri. Iedera infloreste incepand de la sfarsitul verii pana toamna tarziu. Florile au culoarea galben-verzui, bogate in nectar, sunt o sursa bogata de hrana pentru albine si alte insecte, si au dimensiunile mici. Iedera face si fructe, bobite de dimensiunea piperului sau chiar mai mari, care sunt otravitoare pentru om, insa pentru pasari reprezinta o sursa importanta de hrana.

Cultivare si utilizare

Pe scara larga, iedera este utilizata ca si planta ornamentala. Iedera este in special apreciata dintre plantele familiei sale, pentru ca este o sursa de atragere a animalelor salbatice: florile sunt vizitate de peste 70 specii de insecte, iar fructele sunt tinta a cel putin 16 specii de pasari.

In trecut, se utilizau frunzele si fructele de padure ca un expectorant, pentru tratarea tusei si a bronsitei. Insa, pe o scara foarte larga, frunzele iederei pot provoca dermatite de contact la foarte multe persoane.

Daca doriti sa cresteti iedera in gradina voastra, in fiecare an trebuie sa o tundeti agresiv sis a nu permiteti sa invadeze gradinile vecine sau parcurile. Incercati sa descurajati cresterea ei in copaci, prin taierea oricarei ramuri sau tulpini care se apropie de trunchiul de copac; idepartati cat de mult puteti, fara sa afectati tulpina principala a iederei.

Problemele cu iedera

Infestari – Desi iedera este in general rezistenta, este susceptibila de numeroase si diferite infestari. Iedera poate dezvolta acarieni, paianjeni, ciuperci, infectii bacteriene. Aceste infestari pot cauza ingalbenirea frunzelor, sau colorarea lor in maro sau aparitia unor pete gri. Deoarece iedera tinde sa se indinde si sa formeze paturi peste tot ce se asterne, infestarile se pot raspandi usor si la alte plante din apropiere.

Specii invazive – Deoarece creste foarte repede, usor si acopera o zona larga, iedera este o planta populara. Din pacate, cateodata poate fi un pericol pentru mediul incojurator. Poate acoperi si sufoca alte plante si chiar copaci si priveaza animalele de flora de care au nevoie pentru hrana si adappost. Desi exista unele genuri care nu sunt invazive, tulpinile sunt foarte agresive, si se pot eradica foarte greu.

Distrugerea structurala Iedera de foarte multe ori este folosita ca o modalitate atractiva de a ‘imbraca’ case. Insa exista si unele incoveniente. Iedera poate afecta mortarul dintre caramizi, dintre sipci sau micile crapaturi in lemn. De aceea, poate deteriora serios structura casei. Daca totusi doriti acest lucru, luati in considerare construirea unui spalier pe peretele casei, pentru a dirija planta sa creasca pe acesta, si nu pe peretele exterior.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *