Hosta sau Crinul de Toamna

Hosta este una dintre zecile de specii de crin, originara din China, Coreea si Japonia. In limbajul popular, aceasta specie de crin mai este cunoscuta si sub numele de ‘crin de toamna’.

Hosta este un soi extrem de popular, nu necesita ingrijire speciala, si este cultivata in special datorita frunzelor sale extrem de frumoase.  Acestea se dezvolta foarte usor, inclusiv la umbra, si se prezinta intr-o gama larga de forme, culori, dimensiuni si texturi.

Frunzele pot avea diferite culori solide, precum albastru, verde, auriu sau galben. Culoarea albastra a frunzelor, este dat de un strat lucios, ca de ceara, care acopera frunza, si care o face sa para albastra. Aceasta ceara, are tendinta de a se ‘topi’ in urma expunerii la soare sau a caldurii din timpul verii. Alte specii de hosta, pot prezenta frunze pestrite, in combinatii de nuante deschise si inchise, sau medio-pestrite, avand o culoare deschisa in centrul frunzei, care poate fi alba, aurie, galbena sau verde foarte deschis.

Florile hosta infloresc vara tarziu, si de cele mai multe ori sunt crescute pentru a produce un numar mai mare de flori sau chiar mai atractive. Unele plante noi pot avea 50-75 flori pe tulpina.

Ingrijirea

Hosta sunt considerate a fi plante care tolereaza umbra. Totusi, cele mai multe nu prospera daca sunt crescute la umbra totala. Cea mai indicata locatie de plantare este o zona in care exista soare dimineata si umbra dupa-amiaza.

Solul ideal pentru aceasta planta este unul organic, bogat in nutrienti. Daca dispuneti de un sol argilos, este necesara adaugarea unor materii organice suplimentare.

Plantarea se face de obicei primavara, cand solul atinge o temperatura constanta de 12-14 grade, iar radacina se va planta la o adancime de cel putin 12-16 cm, pentru a lasa spatiu suficient pentru dezvoltarea radacinii.

Este suficienta udarea plantei doar o data pe saptamana, exceptia facand-o solul nisipos, care necesita udarea mai frecventa.

Inmultirea

Hosta se inmulteste in general prin divizare. Divizarea trebuie facuta primavara, atunci cand nu sunt muguri in crestere din centrul plantei. In general, o data la cativa ani, trebuie efectuata operatia de divizare, pentru ca aceasta va duce la imbunatatirea aspectului plantei.

Daunatori

  • Melcii – sunt cei mai frecventi daunatori ai crinului. Acestia ataca frunzele, si lasa gauri mici in acestea. Prin utilizarea unor substante speciale la inceputul primaverii, melcii pot fi mai usor de controlat. Prezenta melcilor poate fi foarte usor identificata: existenta unor dungi argintii pe planta. Cel mai usor pot fi reperate in timpul zilei, cand soarele este puternic. O alta modalitate de a scapa de invadatorii melci, este amplasarea unor capace sau borcane, in care s-a pus bere. Melcii sunt atrasi de aceasta, si si vor inneca.
  • Musca de vita-de-vie – ataca marginile frunzei, lasand crestaturi neregulate pe marginea acestora. Larvele sunt cele care reprezinta cea mai serioasa amenintare, deoarece acestea se hranesc cu radacinile si coroana plantei.
  • Nematozii – sunt viermi microscopici care infesteaza frunzele. Initial, acestia se dezvolta in sol, iar spre sfarsitul verii, ajung spre frunze, pe care le ataca. Atacul nematodelor se poate observa prin prezenta unor dungi maro la nivelul venelor frunzelor. Acesti daunatori constituie o problema relativ noua, iar pana in prezent nu s-au constatat medode eficace pentru eradicarea lor.
  • Iepurii si veveritele – constituie deasemenea o problema, deoarece acestia tind sa atace lastarii de primavara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *