Glutenul – Intoleranta la gluten

Citim tot mai des pe alimentele pe care le consumam: “Nu contine gluten”. Dar ce este glutenul, si cum anume influenteaza glutenul din alimentatie organismul si sanatatea noastra?

Glutenul este de origine vegetala, este continut in cereale, si este un nume generic pentru diferite componente proteice continute in cereale.

Cea mai larga utilizare a cerealelor, este in industria alimentara si in industria de panificatie si morarit. Specialistii din aceasta industrie, au observant ca glutenul continut in grau, determina in mod direct calitatea produsului de panificatie obtinut.

In momentul in care se prepara aluatul, glutenul continut in faina, in momentul contactului cu apa, face ca aluatul sa devina elastic. La coacere, glutenul se transforma din nou, si in contactul cu temperaturile ridicate ale cuptoarelor, se coaguleaza.

In functie de calitatea si cantitatea de gluten continuta in faina, influenteaza si produsele de panificatie obtinute: continutul mare de gluten, face faina superioara, de aceea este folosita pentu produsele superioare; pe cand continutul redus de gluten, se foloseste in produsele de patiserie, deoarece confera o fragezime ridicata a produsului final obtinut.

Dorinta generala a consumatorilor de a consuma produse de calitate superioara cu volum mare, a dus in ultimile decenii la selectarea soiurilor de grau cu continut crescut de gluten pentru obtinerea unor produse voluminoase, pufoase, cu prospetime de lunga durata.

Intoleranta la gluten, manifestata la un numar din ce in ce mai mare de oameni, nu se recunoaste foarte usor. Simptomele intolerantei nu sunt specifice, ele putand fi intalnite si in alte afectiuni din ramura digestiva, de aceea boala este putin diagnosticata. In plus, conditia este destul de rara, de aceea doctorii tind sa asocieze simtomele intolerantei la gluten cu alte boli mai comune.

La copil apare de obicei in momentul introducerii in alimentatia acestuia a produselor fainoase, dar poate sa se instaleze chiar mai devreme. Se manifesta prin incetinirea dezvoltarii fizice, lipsa poftei de macare, diaree cronica pentru mai mult de 3 – 4 saptamani, scaun decolorat, abdomen destins si dureros.

Intoleranta la gluten nu se vindeca; odata aparuta ramane pe toata durata vietii. Pot disparea in timp doar anticorpii si simptomele bolii, care insa reapar atunci cand se consuma iar cereale cu gluten toxic, care sunt interzise.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *