Bolile Prunului

pomi-boli-pruneDaca aveti un prun in gradina Dumneavoastra, cu siguranta v-ati lovit de problema daunatorilor sau a bolilor. Iata cateva dintre ele:

Maturi de vrajitoare – este o cuperca, care ataca in special primavara. Portiunile atacate ale pomului sunt lastarii tineri, care duc la subtierea acestora. Ramura atacata de aceasta ciuperca nu mai infloreste, devein stearpa, deci este usor de recunoscut daca pomul sufera de aceasta boala. Ramurile se dezvolta neregulat, ramificatia fiind foarte lunga. Se combate prin taierea si arderea focarului de infectie, iar ranile rezultate sunt tratate cu diverse substante dezinfectante.

Monilioza – este una dintre cele mai periculoase boli care ataca speciile de pomi fructiferi cu sambure. Este una dintre bolile care afecteaza inclusiv fructul in momentul depozitarii. Este produsa de o ciuperca, car ataca atat floarea, cat si fuctul, chiar si samburele, lastarul, frunzele si ramurile. Este una dintre cele mai daunatoare ciuperci, care poate duce la pierderea totala a recoltei de fructe. Primul semn de afectare este acela al aparitiei unor pernite de mucegai galben-cenusiu. Lastarii afectati se lasa in jos si atarna, fructele tinere se brunifica, putrezesc si cad la pamant, iar pe fructele mature apar niste pete galbui, care face ca pulpa fructului sa se inmoaie sis a putrezeasca. Boala este cunoscuta popular sub denumirea de ‘Putregai Brun’ sau ‘Putregai Negru’, in functie de conditiile de mediu in care se manifesta. Se poate combate imediat de la aparitie, prin tratamente specifice.

Patarea rosie a frunzelor de prun – se intalneste destul de des pe plantatiile de prun, unde nu exista nici un fel de tratament chimic. Boala se manifesta pe frunze, prin aparitia unor puncte mici, de culoare galben-verzui, care apoi se transforma in rosu-caramiziu. De aici provine si denumirea bolii. Tesutul frunzei se ingroseaza, iar in locul petei se bombeaza. Ca masura de prevenire, se recomanda tratamente chimice de avertizare si araturile de toamna. Se combate prin tratamente specifice, prin folosirea substantelor cuprice si fungicide.

Patarea si ciuruirea bacteriana a frunzelor de prun – este o bacterie, care afecteaza culturile de prun, dar si alte specii care au fructele cu sambure. Pagubele produse asupra rodului pomului fructifer sunt inseminate. Bactaeria ataca frunzele, fructele, lastarii tineri. Inca de primavara devreme, apar pe Frunze pete mici, de culoare verde, usor mai inchise decat culoare normal a frunzei. Cu timpul, tesutul afectat de bacterie se necrozeaza, se usuca, iar frunza are un aspect ‘ciuruit’. Cu timpul, frunzele sunt atat de atacate, incat acestea cad in masa. Daca ataca fructul, in zona afectata, acesta secreta un clei, care separa tesutul afectat de cel sanatos. Se combate prin stropiri cu substante de natura cuprica, si cu fungicide.

Varsatul prunelor – este una dintre cele mai grave boli ale prunului, si nu numai. Influenteaza cantitatea de fructe recoltata, in sensul ca ii scade calitatea, dar si scurteaza viata pomilor. Este produsa de un virus, care pe unele soiuri se manifesta in stare latenta, iar pe altele manifesta stari specifice. Virusul ataca initial frunzele, acest lucru observandu-se prin aparitia unor pete ineleare, de culoare verde deschis. Acest lucru este initial vizibil doar pe anumite ramuri, viteza de raspandire fiind invers proportional cu varsta (cu cat pomul este mai in varsta, cu atat se raspandeste mai greu). Fructele afectate prezinta pete inelare pe pulpa, care devine mai deasa si mai colorata. Se combate prin masuri specifice de igiena si prin utilizarea mijloacelor chimice necesare pentru a impiedica raspandirea bolii prin intermediul polenului sau a altoilor. Se recomanda sterilizarea uneltelor folosite in pepiniera.

Viermele prunelor – lava viermelui ataca in general fructul, sapand galerii prin pulpa acestula. Procentul de pierdere al productiei poate merge pana la 80%, de aceea fiind importanta prevenirea aparitiei viermelui. Daca este lasata nestingherita, larva consuma intregul fruct, chiar si samburele. Se dezvolta in general in crapaturile scoartei copacilor, unde formeaza la maturitate coconi de matase. Se previne prin aplicarea unor tratamente chimice de avertizare, iar daca viermele este deja instalat, atunci se poate recurge la tratamente chimice mai agresive, in functie de gradul de raspandire.

Un comentariu

  1. Buna ziua de doi ani tratez prunii din gradina dar nu la sfaturile unui specialist si la inceputul lunii iulie imi cad agresiv fructele chiar cred ca e un bombardament ce se intampla si cum as putea trata acest fenomen

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *