Bolile plantelor

Bolile intervin in procesul de dezvoltare si de crestere a plantei.

Bolile, pot fi de doua feluri:

  1. Boli infectioase – se pot raspandi de la o planta la alta (ex: taciunele, rugina,fainarea)
  2. Boli non-infectioase – nu se pot raspandi de la o planta la alta, iar raspunzatoare de aparitia lor sunt dezechilibrul substantelor nutritive, poluarea aerului sau solul suprasaturat cu apa.

Bolile infectioase

Sunt provocate de organisme microscopice vii, cunoscute sum numele de ‘agenti patogeni’. Acestia, se impart in: ciuperci parazite, bacteria, virusi si viermi.

Ciupercile parazite sunt cele care produc fainarea, patarea bruna, taciunele, oparirea lastarilor. Ataca diferite plante din gradina, nu neaparat un anumit tip de planta, pentru ca datorita sporilor produsi si purtati de vant, vor gasi mereu mediul propice pentru a infecta o planta.

Bacteriile daunatoare infecteaza plantele, si sunt cele care provoaca boli ca putregaiul sau cancerul bacterian. Celulele bacteriilor circula intre plante in acelasi mod ca si celulele ciupercilor, prin intermediul aerului, cu ajutorul vantului. In momentul in care ajung pe o planta care este predispusa la imbolnavire, bacteria se instaleaza si infecteaza plantele.

Virusii sunt cei mai mici agenti ai bolilor. In momentul in care s-au insalat pe o planta, si au patruns intr-o celula vie a acesteia, virusii se multiplica si determina ca planta sa produca mai multe celule virale, deranjand metabolismul acesteia. Celulele virale sunt transportate la plantele sanatoase de catre daunatori precum insectele, viermii sau nematode. Virusii se mai pot transmite prin altiori, inmultiri, divizari.

Nematodele sunt o specie de limbrici microscopici, care traiesc in aer liber in sol, sau ca paraziti ai plantelor ori ai animalelor. Aceste nematode deterioreaza plantele prin perforarea peretilor celulelor, si extrag continutul acestor celule, ceea ce duce la ingalbenirea, ofilirea si incetinirea cresterii. Nematodele sunt transportate spre plantele sanatoase prin intermediul apei, a solului deja infestat sau prin intermediul animalelor.

Bolile non-infectioase

Aceste boli, spre deosebire de cele infectioase, nu se transmit de la o planta la alta. Cel mai adesea, pot fi prevenite cu usurinta, si se pot vindeca prin practice corecte de gradinarit. Cele mai intalnite, sunt asa-numitele ‘boli aparente’.

Cu toate ca plantele se pot adapta la conditii de mediu diferite, fiecare dintre acestea au nevoie de anumite conditii pentru a se dezvolta mai bine. Poluarea aerului, fluctuarea temperaturilor, pot fi doar cateva dintre motivele aparitiei unor semne de boala.

Apa in exces poate face ca radacinile sa nu mai primeasca oxigenul atat de necesar; radacinile nu mai functioneaza corespunzator, si sunt predispuse la putreziri, iar planta isi pierde din vigurozitate. Ca masura pentru evitare, se pot ridica brazde, in jurul pnantei, care vor ajuta la imbunatatirea drenajului apei.

Seceta opreste multe plante din crestere siincetineste producerea florilor si a fructelor. Frunzele se ingalbenesc si se ofilesc, sau dezvolta zone maronii. Ca masura de evitare, incercati sa adoptati sisteme de irigatii, pentru a oferi plantelor necesarul de apa.

Frigul este unul dintre factorii care pot distruge total o planta. Valurile de frig ataca cel mai adesea mugurii si varfurile abia crescute ale ramurilor, care pot cadea. Ca masura de evitare, incercati sa protejati plantele cu folii protectoare speciale pentru inghet.

Caldura este si ea unul dintre factorii care pot distruge plantele. Plantele expuse la caldura cel mai adesea se ofilesc si pot muri. Ca masura de evitare, incercati sa mentineti umbra si sa irigati suficient. Udarea se face dimineata si seara.

Lumina insuficienta este deasemenea un factor de boala aparenta. Daca planta nu dispune de suficienta lumina, frunzele devin pale, nu mai produce fotosinteza si isi pierde din vigoare. Incercati sa le mutati intr-un loc cu mai multa lumina.

Lumina in exces este si ea un factor de boala aparenta. Daca planta este expusa direct la soare, aceasta poate suferi arsuri, decolorari sau basicari. Incercati sa evitati expunerea directa la soare, iar daca nu sunteti siguri de cata lumina are nevoie o planta, asezati-o intr-o zona cu lumina partiala si urmariti-i evolutia; daca devine pala, inseamna ca are nevoie de mai multa lumina.

Vantul puternic poate deasemenea sa duca la pierderea masiva de apa prin pierderea brusca a frunzisului.

Deficienta de substante nutritive duce la simptome precum culoare anormala a frunzului, frunze rasucite sau varfuri moarte ale crengilor. Adaugati substante nutritive prin aplicarea unor ingrasaminte.

Excesul de substante nutritive provoaca aceleasi simptome ca si deficienta. Aplicati substante de neutralizare, prin adaugarea unor ingrasaminte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *