Bolile Piersicului

Daca aveti un piersic in gradina Dumneavoastra, cu siguranta v-ati lovit de problema daunatorilor sau a bolilor. Iata cateva dintre ele:

Basicarea frunzelor – frunzele si lastarii tineri sunt atacati de o ciuperca. Primele semne sunt atrofierea frunzelor, iar culoarea se schimba, din verde devenind roz, apoi violet, iar in cele din urma maroniu inchis, dupa care cad. Lastarii foarte tineri, atacati de aceasta ciuperca, se ingroasa si raman scurte. Florile atacate sunt atrofiate, iar fructul prezinta initial pete rosii, iar apoi crapaturi. Se poate combate prin tratamente chimice specifice sau se poate preveni prin masuri sporite de igiena culturala, pentru diminuarea sursei de infectie.

Cancerul bacterian – este o boala raspandita in special in pepiniere, piersicul fiind unul dintre cei mai afectati pomi fructiferi. Se poate combate prin tratamente chimice specifice.

Ciuruirea bacteriana – este o boala raspandita, data de o bacterie, care ataca in special frunzele. Se manifesta prin schimbarea culorii spre galbui, si aparitia unor ‘arsuri’ pe frunza, de culoare maroniu-negricios, uneori ducand la perforarea frunzei. Se poate combate prin tratamente chimice specifice.

Fainarea piesicului – ataca mai mult nectarinul decat piersicul, si in special frunzele, lastarii tineri si fructele. Prima data sunt atacate frunzele, prin aparitia unor pete albicioase pe ambele fete ale frunzei. Frunzele raman mici, se rasucesc, devin maronii, si cad timpuriu. Pe lastarii tineri, spre varf se dezvolta o pasla albicioasa, care inveleste practic intregul varf ca un manson. Lastarul astfel afectat devine slab, se vestejeste, apoi se usuca. Pe fruct ramane o pasla albicioasa si lipicioasa. Se poate combate prin tratamente chimice specifice, iar prevenirea se face prin taierea si arderea lastarilor deja atacati.

Monilioza – este una dintre cele mai periculoase boli. Ataca frunzele, florile, lastarii si fructele. Ciuperca  ataca toate florile, frunzele, lastarii, care se ofilesc, si apoi se usuca. Ataul asupra lastarilor tineri poate fi adesea confundat cu inghetul tarziu de primavara. Este foarte daunatoare, atacul de primavara poate duce la pagube evaluate de specialist la 65-75% din productia totala. Se poate combate prin tratamente chimice specifice, iar prevenirea se face prin taierea si arderea lastarilor deja atacati.

Mozaicul in benzi – se manifesta primavara, pe Frunze, sub forma unor pete neregulate pe culoare galbene, pe frunzele piersicului. Este un virus, care se transmite prin altoire, dar nu ataca calitatea fructului produs. Se recomanda ca altiul sa fie verificat, inainte de sadire. Nu poate fi indepartat chimic.

Paduchele verde al piersicului – este o insecta foarte raspandita, migratoare, care creaza pagube majore nu numai in livezile de piersici, dar si gradinile de legume. Cel mai mult se ataseaza in partea inferioara a frunzelor si sug seva in acestea. Se poate combate prin tratamente chimice specifice, iar prevenirea se face prin taierea si arderea lastarilor deja atacati.

Molia orientala a fructelor – este un daunator de carantina, ale carui larve ataca lastarii, frunzele si fructele. Se hranesc prin ‘saparea’ unor galerii, care duc la uscarea lastarilor. La nivelul scoartei, lasa in urma lor o secretie gomoasa, avand textura ca de clei. Se poate preveni prin taierea si distrugerea lastarilor infectati, prin montarea de capcane alimentare, care contribuie la atragerea so depistarea daunatorului. Se combate prin tratamente chimice specifice.

Un comentariu

Dă-i un răspuns lui leonte anda Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *