Bolile parului

pomi-boli-pereDaca aveti un par in gradina Dumneavoastra, cu siguranta v-ati lovit de problema daunatorilor sau a bolilor. Iata cateva dintre ele:

Rapanul parului – produsa de o ciuperca, care ataca frunzele, florile, fructele si lastarii. Se dezvolta in principal in conditii de umiditate mare, care favorizeaza inmultirea si  cresterea ciupercii. Organele afectate sufera de pete maronii-maslinii. Lastarii se usuca, fructele se pateaza. Se combate prin tratamente chimice specifice si se previne prin masuri agrotehnice specifice: araturi de toamna, taierea lastarilor atacati si arderea lor, curatarea de primavara.

Patarea alba a frunzelor de par – produsa de o ciuperca, care ataca on principal frunzele si mai rar fructele. Se manifesta prin aparitia unor pete, la sfarsitul primaverii, de culoare maronie, avand foma circular, pe frunzele pomilor. Petele devin in timp albicioase, dispuse pe spatiile dintre nervurile frunzelor. Vremea ploioasa este propice pentru inmultirea acestei ciuperci. Se combate prin tratamente chimice specifice si se previne prin masuri agrotehnice specifice: araturi de toamna, taierea lastarilor atacati si arderea lor, curatarea de primavara.

Mana – este o bacteria care ataca ramurile si crengile tinere in special. Se raspandeste foarte usor de la un pom la altul, prin intermediul insectelor, in special a albinelor. Ramurile afectate capata o culoare maroniu-roscat spre negru, si se usuca. Dinspre ramurile tinere, boala se propaga usor spre trunchi si apoi spre radacina. Se poate doar preveni, prin taierea ramurilor tinere afectate. O data ajunsa la trunchi, mana nu mia poate fi indepartata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *